2013. február 5.

Bizalom utózöngék, 4.rész: Mészöly Ági szövege következik




Mészöly Ági: Nyerd meg, játszd el!
Tanítok. 
Most éppen kamaszt székről felállni.
Istent játszani munkaköri kötelesség. Már, ha jól akarom csinálni. Mindegy, hogy nevezetes szorzatokról van szó, ábécéről vagy középkori francia líráról. Hátraszaltóról táncosoknak, önálló, segédeszköz nélküli felállásról mozgáskorlátozottnak.  Tökmindegy, tényleg.
 A feladat egyszerű. Kábé mintha rundel-flikk, nekem. Berki Krisztiánhoz képest mind mozgássérültek vagyunk. Volt már, hogy sikerült neki. Legutóbb, mikor gólt lőtt a Barca. Felpattant a kanapéról és tapsolt. Míg észre nem vette magát. Akkor elesett.
A tudás bennük van. Elfeledve, elásva, esetenként jó mélyre, mondjuk. Kollektív tudattalan, vagy mittudomén. De lehet, hogy nincs bennük, a fejükbe kell rakni, tölteni tölcsérrel. Tanítás közben felszínre hozunk vagy beplántálunk, agy-, és léleksebészet.
Ha elesel, elkaplak, mondom neki. Leharcolt slágerszöveg, momentán szó szerint. Napok óta ülünk így. Látszólag felállni tanulunk, valójában elvárom tőle az alig-lehetségeset: írja felül tizenkét éve minden tapasztalatát, higgye el nekem, hogy a parézis ellenére képes megállni a saját lábán. De legalábbis bízzon benne, hogy ha elesik, elkapom.
Tanító, edző, konduktor, mentor. Szinonim a mesterrel. Volt, egykoron, ha egyáltalán. A tanítvány bizalma feltétlen a mester felé, cserébe a mester hozzásegíti a tanítványt a tudáshoz. Ugyan, hol van ez már, a káli-jugában élünk! Ha tanítani akarsz, küzdj meg érte, tisztelet nem jár, bizalom még úgy sem. Nyerd meg, ha tudod.
Minden eddigi tapasztalata azt harsogja, hogy ő képtelen erre. Az én összes eddigi tapasztalatom azt mantrázza, hogy meg tudja csinálni. A koordinációja, az izmai készen állnak. Benne van, csak ki kell hozni belőle. Ha elhiszi, ha akarja, ha bízik magában. Meg bennem, hogy elkapom, ha esni készül.
Felszínre hozás vagy beplántálás, bizalom nélkül veszettül nehéz. Ezerfele megy akkor az energia szanaszét, félelemre, manipulációra, csakazértisre. Nem hatékony ma az iskola, mondják, semmi sem az, de az iskola főleg nem, már hogy lenne az, mikor a wikipédia, a szülő, a tankörzeti felügyelő, mindenki mindent jobban tud. Hogy legyen így a tanítónéni isten, akinek feltétlenül elhiszi a hétéves, hogy az írott i az ferdénfel-egyenesenle-kerekítem-rájapont? Hogy legyen isten az edző, ha minden apuka jobb taktikát tud a hétvégi meccsre?
Apró vicikvackokkal kezdem. Nem kérdezem meg, kér-e kecsöpöt, utálja úgyis. Linkin Parkot fütyörészek, tegnap tanultam a tube-ról, haha, észrevettem a matricát a táskáján. Megígérem és nem felejtem el azt a cikket Messiről. És dög feladatok nap mint nap, alig tudja megcsinálni. Hogy egy cseppet segítenem kelljen. Épp, amikor majdnem befuccsol, leheletnyit, félkézzel megtolom. Mint Valmont a VV-ből, behálózom, kegyetlenül és tudatosan.
A jó hír az, hogy a bizalom megszerezhető. Nem adják ingyen, kell hozzá ez meg az, hitelesség, elkötelezettség, biztos szakmai tudás. Némi önbizalom, hogy hinné el az az átkozott kölök, hogy ferdén fel, meg egyenesen le, ha én nem érzem kisistennek magam?
Hetekig tart a macska-egér játék. Aztán sikerül. Pedig nem lett erősebb, nem jobb a koordinációja, nem enyhébb az izomtónus. A Linkin Park tehet róla, Messi, meg a félvállról odavetett, apró segítségek. Végre elhitte, hogy tényleg elkapom. Ezután már semmi volt talpra tenni a lábát, nyújtani a térd és csípőizületet. Megállni egyenesen, és nem elesni. Sokkal könnyebb nem-elesni, ha bízunk abban, hogy valaki megfog minket.
Minden megtanult betű, mozgáselem, definíció és megoldási menet a bizalom győzelme. De. Van rossz hír is, hogy ne örüljön annyira a tanító. Edző, egyetemi algebratanár, gépjárművezetés-oktató, tárgy és életkor irreleváns. A rossz hír akkor érkezik, amikor a legelégedettebbek vagyunk magunkkal. Tanári asztalra pakolt lábakkal javítjuk a dolgozatokat, anyósülésen bicskával kanyarítunk egy jókora szeletet a házikenyérből. A felismerés belénk hasít, mint victorinox a ropogós serclibe.
Megtanult felállni, a saját lábára. Benne volt, nekem csak elhitte, hogy meg tudja csinálni.  Csakhogy, mindig itt van valami nyavalyás csakhogy. Senki mással nem hajlandó gyakorolni ezt a nagyszerű új képességet. Készségesen megmutatja bárkinek, ha ott vagyok, de ha nem, szó sem lehet egyedül-állásról.  Bennem bízik önmaga helyett.
A bizalom, amit megszereztünk, kerékkötőnkké válhat. Válik, nem kevésszer. A feltétlen hit, ami hozzásegít az új képességek megszerzéséhez, abban a pillanatban akadály lesz, amikor ezeket a képességeket használni kellene. Önállóan, újszerűen. Kreatívan, kompetensen.
A kurzusnak nemsokára vége. Sikeresek voltunk, elértük a céljainkat, sőt. Le lehet fényképezni, beragasztani az aktába mellékletnek. Büszkének kellene lennem, de csak fanyalgok. Ebédnél rányomok a pizzájára fél tubus kecsöpöt.
A bizalom felépítése volt a lézeres agysebészet, kiszámított, megtervezett és bitang, elvesztése legyen határozott és hatékony, mint egy életmentő beavatkozás. Minél kevesebb esélyt a tanítványnak, hogy sikereit a mester eredményének tekintse. Minél kevesebb időt a mesternek, hogy önnön nagyszerűségének fényében sütkérezzen. A megszerzett bizalmat el kell játszani, nagyvonalúan és léhán, mint dzsentri az utolsó vidéki birtokot.
Másnap nem magyarázom el hatvanadszor, hogy nélkülem is meg tudja csinálni. Ott vagyok mellette, ő talpra teszi a lábát és nekikészül, nem figyelek rá. Azaz. A legkisebb megingásra kapnék utána, de megingásról szó nincs, ügyesen emelkedik fel. Szórakozottan elcammogok arrébb, a perifériás látásom kétszázhetven fok. Meg sem rezzen, észre sem vette, hogy nem vagyok ott, hogy elkapjam, ha elesik.

Nehéz ez, lemondani a bizalomról, a sikerről meg a mesterszerepről. De ez ilyen paradox történet, akkor csinálod jól, ha megszerzed, aztán lemondasz róla. Eljátszod, elherdálod, méltatlannak bizonyulsz rá. A tanítvány megretten egy pillanatra, de ha hitelesen játszod el a bizalmát, túllép rajtad, sőt. Tanító vagy, istent játszani munkaköri kötelesség, istennek hinni magad hiba.
Álldogálunk egyedül, szólok rá pár másodperc múlva, és ha pofára esel, hogy a bánatban kaplak el, hátul nincs szemem. Dohogok, morgok, kamaszreakcióra apellálok. Ő visszaül a székre és felháborodottan válaszol, most mi van, azt hiszed, hogy nélküled már meg sem merem próbálni?







Elhangzott a QWERT Egyesület Bizalom tematikus estjén, 2013. január 29-én, a Nyitott Műhelyben.
A szerzőről:
Mészöly Ági. Ír, olvas, nevel. A sorrend változhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése